Terwijl je pas bent bevallen, begint het al. De bemoeienis van de overheid. Ze gebruiken hiervoor één van hun grootste “trekpop”, de Jeugdgezondheidszorg. In de week dat je/jullie net ouders zijn, vol trots kijkende naar je kleine baby, wordt je al geconfronteerd met de Overheid. Ze sturen mensen langs, die van alles willen weten. Dit gebeurt vaak al nadat er aangifte is gedaan bij de gemeente. Alles word dan in werking gezet met het “nummertje” dat je toegewezen krijgt als je nog maar net een paar dagen oud bent.

Ze voeren hielprikjes uit, gehoortesten, en ondanks dat er zeker veel goede dingen mee worden gedaan, wordt er ook flink misbruik van gemaakt. Zo speuren ze je iedere keer weer op, word je lamgegooid met diverse folders, en mensen die alles nauwlettend in de gaten willen houden.

Er komt in de kraamweek iemand langs die het hielprikje uitvoert om zo eventuele ziektes uit te sluiten, het bloed van de hielprik wordt onderzocht op verschillende ziektes: een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, erfelijke vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte en thalassemie), taaislijmziekte (cystic fibrosis) en een aantal stofwisselingsziekten. Ook voeren ze gehoortesten uit, wegen en meten ze het kindje en kijken ze in het algemeen hoe je baby eraan toe is.

In de tweede week krijg je iemand voor de intake van de daarop volgende afspraken die bij het consultatiebureau zullen plaats vinden. En natuurlijk als je net je eerste kindje hebt, is alles spannend. Je bent net moeder/vader en je wil net als de meeste ouders, het allerbeste voor je kindje. Je vergeet soms dat je een natuurlijk bewustzijn hebt, die je voldoende vertelt over hoe het gaat met je kind. Maar daar word compleet aan voorbij gegaan, en dus logisch dat je gebruik wilt maken voor mensen die in deze “tak” werkzaam zijn. Ze hebben gespecialiseerde opleidingen gevolgd, en zullen het allemaal wel weten.

Nou (nieuwgebakken)moeders en vaders, ik heb een grote verassing! Dat weet JIJ zelf als ouder ook prima! We kennen allemaal wel de termen ‘moederinstinct’ en ‘vadersinstinct’ toch? Twijfel daar niet aan alsjeblieft! want dat gevoel is het enige wat echt weet wat echt belangrijk is voor je/jullie kindje. Al hebben nog zoveel mensen gespecialiseerde opleidingen gedaan, dat strookt lang niet met je ‘ouderinstinct’. Daar bestaan namelijk geen opleidingen voor, hoe hoog mensen ook opgeleid zijn.

Daarnaast maken ze altijd gebruik van het “gemiddelde”. En zoals ik vaker al zeg, is helemaal niemand “gemiddeld”, en daar begint de onzekerheid vaak ook van ouders. Wanneer baby’s/kinderen “afwijken” van het “gemiddelde”, dan worden er meestal allerlei toestanden ingezet. Komt het boven de groeilijn uit dan is het te groot of te dik, bungelen ze daaronder is het ook niet goed en zijn ze te klein of te dun. Daar begint de onzekerheid, en jij als ouder vraagt je af of je het dan allemaal wel goed doet. Je vergeet dat je zelf ook misschien niet helemaal als gemiddeld bent, maar dat word door angst vergeten.

Terwijl je daarvoor nog dacht dat alles wel goed was, aangezien je zelf dat gevoel wel had, wordt dat gevoel dan keihard bij veel ouders de grond ingestampt. Er volgen vaak allerlei verdere onderzoeken, onderzoeken die willen dat jouw baby/kind “gemiddeld” gaat worden. In mijn eigen omgeving heb ik vaak genoeg gezien hoe ouders worden beïnvloed door meningen van mensen die zich “gespecialiseerd” noemen. Zij zullen dan nooit de woorden laten vallen dat je het niet goed doet als ouder-zijnde, maar ze bemoeien wel graag met wat dan in hun ogen het “beste” is. Dan spreek ik nog niet eens over de vaccinaties die worden gegeven, en die zeker een invloed hebben op de gezondheid van je kind(eren).

En als je denkt dat je na twee jaar van deze instantie af te zijn, dan heb je het wel mis, ze blijven jouw kind, maar ook JOUW als ouder volgen. Je krijgt dan van die periodieke screeningen. Het is niet zo intensief meer als in het eerste jaar van je kindje maar ze staan er wel weer. Met 2 jaar word je vaak opgeroepen, je kindje wordt dan gemeten en gewogen, en er wordt gekeken, wat je kind allemaal kan. Als je kind zelf nog niet aangeven kan is het misschien fijn dat er mee gekeken wordt. Als je zelf vragen hebt is het natuurlijk fijn om daar antwoorden op te krijgen. Maar wist je ook dat je die antwoorden bij mede-ouders kunt krijgen? Natuurlijk zijn de mensen die zich gespecialiseerd hebben in deze bedrijfstak zelf ouder, maar staan er minder bij stil doordat hun verworven zijn in het vak zelf.

En ik ben er wel van overtuigd dat deze mensen oprecht zijn die in deze branche werkzaam zijn, ze hebben absoluut geen slechte intenties maar het wereldtoneel daarachter WEL.

Om terug te komen op waar ik precies op doel, is de bemoeienis van de overheid. Zelfs als je kind uitgegroeid is tot een heus kind van 5/6/7 jaar etc. Staat de jeugdgezondheidszorg ook weer klaar om te screenen. Toen ik vroeg waar deze screening op doelde van ons oudste kind, die in groep 2 een oproep kreeg die nu in groep 3 zou moeten plaatsvinden, was het: Dat is voor gewoon onderzoek, hij wordt dan gemeten, gewogen, en hij krijgt een gehoortest, en ogentest, en als ik vragen had als ouder of de docenten van ons oudste kind, dan konden we dat bespreken.

Ik was er zo over aan het nadenken, en dacht, wat belachelijk eigenlijk. Ons oudste kind is gezond, groeit naar onze mening goed genoeg en mijn gevoel geeft aan dat alles goed is. Zicht was vorige controle met 4/5 jaar niet zo goed en daarvoor heeft ons kind nu een bril gekregen. Doof is hij niet, ja Oost-Indisch doof, net als iedere kind. En dus niet eens altijd eerlijk meetbaar. Ook dacht ik toen, als ik twijfel aan de gezondheid van mijn kinderen, dan bel ik zelf wel een arts, of specialist als ik van mening ben dat iets niet pluis is.

Kortom, wij als ouders hebben zelf genoeg feeling om te weten als er iets niet in de haak is. Daarvoor hoef ik niet om de zoveel jaar langs te komen. Ik heb liever dat hij die tijd doormaakt in de klas, en niets van de lesstof hoeft te missen. Natuurlijk werd er wel “haaierig” gereageerd op mijn bedankje op de afspraak, dat is dan maar zo. Want als ouders weten wij prima zelf hoe ons kind het doet. Als je terugkijkt in de jaren had je dit soort instanties helemaal niet. Dan ging je naar de dokter als je ziek was, of je hield je kinderen als ouderzijnde gewoon goed in de gaten, en dan kwam het zoals het kwam.

Tegenwoordig zitten deze instanties verspreid door heel Nederland, en word niet alleen jouw kind op deze manier gecontroleerd door de regering, maar ook jij/jullie als ouders worden op deze manier gevolgd en in de greep gehouden van de overheid. Ze willen namelijk alles weten, en houden door middel van dossiers alles nauwlettend in de gaten. En als je denkt dat dit voor je “bestwil” is, dan heb je het mis. De overheid geeft namelijk geen ene moer om ons, of onze kinderen, laat staan onze gezondheid, dat hele Jeugdgezondheidszorg is puur belust op het financiële plaatje, en al denken we dat onze kinderen gratis zijn meeverzekerd, hoe meer diagnoses jouw kinderen krijgen, hoe meer geld ze eruit kunnen halen. Vooral als ze je kinderen van alles kunnen aansmeren.

Wij zijn helemaal geen “gespecialiseerde” mensen nodig die ons gaan vertellen hoe het allemaal moet, en hoort te zijn. Keuzes wat je kinderen mogen eten bepalen hun ook het liefst, of hoe scholen moeten omgaan met gezondheid en noem maar op. Het gaat dus puur om controle, controle willen hebben hoe WIJ leven moeten.

Lieve (a.s) ouders, onthoud één ding. JIJ/JULLIE weten prima wat het beste is voor jullie kind(eren). Maar ook wat de behoefte zijn, en welke (eventuele) zorg daarbij nodig is. Daar ben je niet mensen voor nodig die zeggen “gespecialiseerd” te zijn. Daar ben je alleen je ‘moederinstinct’ en ‘vadersinstinct’ voor nodig, niets meer, niets minder. Precies zoals moeder natuur ons meegeeft!

Scroll naar top