Waarom E10 en wat zijn de voordelen? E10 is benzine dat voor maximaal 10% is aangelengd met ethanol. Bij de “normale” Euro 95 was dit maximaal 5%. Door meer ethanol toe te voegen wil de EU de uitstoot van CO2 verminderen omdat het produceren van ethanol minder schadelijk is voor het milieu. Er zit hier weer een vrij linkse gedachte achter en is weer helemaal PRO-EU. Het is de bedoeling dat in 2020 vanuit 50% van de tankspuiten E10 komt. Klinkt Allemaal logisch toch?

Er zijn ook nadelen, zo is de brandstof E10 minder zuinig blijkt uit een onderzoek van: What Car?

Ze gebruikte vier auto’s om het brandstofverbruik op de openbare weg te testen. Ze tankten de auto’s met zowel E10 als Euro95 om de verschillen te bekijken. Hieruit bleek dat het verbruik met de E10-benzine gemiddeld 8,4 procent hoger lag. Auto’s die rijden op E10 stoten minder C02 per verbruikte liter uit,  maar omdat het brandstofverbruik hoger is, wordt toch meer C02 per kilometer geproduceerd. Een van de met E10 volgetankte testauto’s stootte zelfs 11 gram CO2/km meer uit dan toen deze met Euro95 werd getest. Een mogelijke verklaring voor het hogere verbruik is het feit dat ethanol circa 30 procent minder energie bevat dan Euro95-benzine. Voor hetzelfde resultaat moet het gaspedaal dus dieper worden ingetrapt. In 2020 moeten volgens EU-wetgeving alle oliemaatschappijen brandstof met 10 procent bio-ethanol op de markt brengen.

Daarnaast is E10 schadelijker voor pakkingen en andere onderdelen, hoewel ze zeggen dat de auto’s er op zijn aangepast. Bij niet geschikte auto’s is dit na ongeveer 20.000 k/m te zien.

De extra uitstoot die je krijgt door te tanken met E10 is naar mijn mening niet te compenseren met de winst die behaald wordt door het CO2 vriendelijker produceren. Daarnaast zijn wij als burger de dupe, wij gaan meer euro’s neerleggen omdat we minder kunnen rijden op een volle tank.

Dit allemaal om het klimaat te redden want “CO2 is de veroorzaker van klimaatverandering” De klimaatverandering is al meerdere malen ontkracht en zelfs Dhr. M. Rutte komt hier al op terug.

Scroll naar top